logo

‘Genieten ontstaat door het harde werken vooraf’

Ede –  Peter de Pater. Politicus, ondernemer en inspirator. Maar ook echtgenoot en vriend. Hij geniet van gin en comfort. Overdreven luxe is niet aan hem besteed. Gemak, dat is het sleutelwoord. Vandaag het verhaal van een man die zo passioneel is in wat hij doet, dat hij op zondag moet bijtanken.

Door Ted Walker

Naam: Peter de Pater

Leeftijd: 41 jaar

Woonplaats: Ede

Burgerlijke staat: Getrouwd met Marjan Tuitert

Beroep: Zelfstandig ondernemer in de bouw en lokaal politicus.

Vrijwilligerswerk: Bijles Nederlands MBO en presentatieklussen.

Dagblad: NRC.

Hobby´s: Borrel met vrienden. Shoppen in grote steden. ‘s Zondags zappen.

Zondags zappen? Om de dubbele shift van kleine ondernemer en raadslid vol te kunnen houden moet ik op zondag gestrekt. Al is dat soms een spanningsveld.

Wat is dan dat spanningsveld? Mijn vrouw wil vaak leuke dingen doen, maar respecteert mijn programma. Daartegenover is elk uur nadat ik klaar ben, meteen quality time door de afwezigheid van huisdieren. En ik plan soms een zaterdagje voor haar in.

Hans Nieuwenburg sprak over ‘pieken die bestaan bij de gratie van diepe dalen’. Is dat waar we het over hebben? Interessant! Genieten doe je in een bepaalde context. Ik droom niet van het winnen van een miljoen; kost je eerst de drive, dan de voldoening en uiteindelijk het geluk. Maar ik wil ‘m wel verdienen. Genieten ontstaat door het harde werken vooraf. En het bezien van wat er uit je handen komt.

Tastbaar resultaat dus? Jazeker. Maar ik houd ook rekening met minder inspanning. In maart stopt de combinatie van fractievoorzitter en ondernemer. Iets gas terug.

Favoriet social medium: Bestaat niet. Net als een favoriet tuingereedschap. Het zijn wel fantastische hulpmiddelen om bij te blijven. Facebook is verslavend en Twitter verschaft zeer snel nieuws.

Prettigste moment van de dag: De grote boodschap op je eigen potje bij thuiskomst, maar daar praat je niet over. Dit is een keurige rubriek. Dan noem ik de eerste verse koffie bij de klant.

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Energie, medeleven, aanmoediging, gezelschap, goedbedoelde en vaak gewenste adviezen, aanstekelijke zelfrelativering, ochtendhumeur en bovenal humor.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Met een wingsuit door een bergpas.

Wat boeit u in andere mensen? Hun ambacht. Ik kan uren naar specialisten kijken; in het atelier, keuken, studio of achter een notenhouten bureau.

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Jeff Bridges, de dude uit The Big Lebowsky. Onmogelijk natuurlijk, Hollywood in de meest komische gedaante. Doe dan Mart Smeets, ongezien op een doordeweekse avond in een middelgrote stad. Komt ‘ie los. Een hele nacht anekdotes.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Geen spat veranderd, heb ik vaak gehoord.

Uw levensmotto: Ruwe handen, milde geest. Of: kijk weer naar de andere kant van de keerzijde van de medaille.

Wat is uw grootste talent? Wilskracht

Wat is uw definitie van geluk? Het niet meer koortsachtig hoeven najagen van tijdelijk geluk. Waar Facebookfoto’s met andermans vrije tijd vaak debet aan is. Gewoon in het tuinhuis, niet-gepland ogenblik, juiste muziek en gezelschap.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? De verbouwingen thuis kunnen soberder. Misschien ook de kleding.

Favoriete serie en/of tv-programma? Liever ouderwets film. Ik word niet goed van die uitgesponnen verhaallijnen. Maar goed, series: Peaky Blinders en Narcos. Televisie: De Wereld Draait Door kijk ik al jaren op ‘on demand’, kun je doorspoelen als ze gaan hypen. Ik kan ook onbedaarlijk lachen om Johan Derksen.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Paul Simon. Doe dan meteen dat talent erbij. En trommel Ray Phiri en het Mombasa-koor erbij op, speel ik de hele dag het intro van Graceland.

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Energiek, authentiek.

Favoriete vakantie? Balearen, Milaan.

Waar bent u slecht in? Ingetogenheid, bescheidenheid, gematigdheid, goed ochtendhumeur. Vrienden worden moe van mijn woordgrappen.

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Meer ondernemersrisico en minder dagelijkse productie. Reizen met mijn vrouw. Over bestuurlijke ambitie ga ik niet geheimzinnig doen, maar de kiezer moet het gunnen en GemeenteBelangen de zegen geven.

Bidt u wel eens? Mijn moeder deed dat voor mij. Lang voor zij overleed ben ik er onbewust mee gestopt. Daarna één keer bewust gedaan, zij het eerst per ongeluk, toen mijn vader overleed in 2015.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Aan mijn werkstijl, woordgrappen en politieke bemiddeling.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Klaverjassen viermansje en BlackTomato gin

Als u het voor het zeggen had in gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Bij omwonenden van evenementen associatie ‘overlast’ veranderen in ‘genieten van de muziek’ 😉 Maar even serieus: alle soorten mensen in Ede langer dan een Heideweek lang van elkaar te laten genieten, en tot in Den Haag opscheppen over onze arbeidslust.

Wat zou u doen met een miljoen? Met mijn neefjes in een Bugatti over het circuit. Extra biljetten in de collectebus van de Maag Lever Darm Stichting. Alle 1.370 Edese voetbalvrijwilligers een weekend Mallorca. Wat nog meer? Twee dagen een jacht huren in Ibiza. Nieuwe Breitling. V8 Landcruiser uiteraard en volgens mij is het wel op nu.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Marjan, zonnebril op sterkte, JJ Cale full collection en een trolley Festool gereedschap.

Wat houdt u op dit moment bezig? In augustus ga ik de schande van de voortuin te lijf. Die is in 10 jaar twee keer met de bosmaaier gedaan. Het huis en mijn huwelijk smachten ernaar.

Aan wie geeft u het stokje door? Ik geef het stokje door aan Esther Werkman, hartstikke leuke communicatie-ondernemer en gastvrouw.