logo

‘We konden zo voor een paar duizend euro stelen’

Klik op de foto voor een vergroting 

 

WEKEROM/ HARSKAMP Open schuren, sleutels in deuren, fietsen niet op slot. Zomaar een kleine opsomming van feiten die de politie woensdagavond tegenkwam in Wekerom en Harskamp tijdens de zogenoemde 'witte voetjes actie'. ,,Mensen wanen zich veilig in hun eigen omgeving'', concludeert wijkagent Sander Veldhuizen na een avond struinen in achtertuinen. De politie roept het bij wijze van spreken van de daken; geef inbrekers geen kans. Maar het is bizar om te zien hoe makkelijk het wordt gemaakt om fietsen, dure motorkleding, een aanhanger en zelfs een jas vol dure en persoonlijke voorwerpen uit huizen en schuren te stelen. Vaak hoeft daar alleen maar een poortdeur voor geopend worden, die in de meeste gevallen niet op slot zit, maar in een enkel geval staat de deur van een schuur of garage zelfs wijd open.

Het is woensdagavond, 19.30 uur, als in Wekerom en Harskamp groepjes politieagenten met inwoners van de dorpen op dievenpad gaan. Voor deze krant gaan wij in Wekerom mee met met wijkagent Veldhuizen en twee inwoners van het dorp. Bij een van de eerste huizen is het meteen raak. De poort die toegang tot een tuin biedt, is niet afgesloten. Veldhuizen loopt de tuin in daarbij schijnend met een zaklamp op de schuur die achter in de tuin staat. In huis lopen mensen maar het schijnsel van de zaklamp valt hen niet op. De wijkagent doet de klink van de schuurdeur naar beneden en heeft bingo. De schuur is open. In de schuur staat een aantal mooie mountainbikes voor het grijpen. Als Veldhuizen voornemens is de bewoner van de woning aan te spreken, valt zijn oog op iets anders. In de schuurdeur zit een sleutel. ,,Wat je vaak ziet, is dat mensen overal dezelfde cilinder hebben in de sloten van het huis. Dat zou betekenen dat wij met deze sleutel gewoon het huis in kunnen.'' De bewoner van het huis reageert gelaten. Hij wordt met zijn neus op de feiten gedrukt in een omgeving waarin hij dat niet verwacht. En dat is nu net waar het bij deze actie om gaat.

NEGEN FIETSEN

Even verderop is het weer raak. Een garage onder een huis is open. Schijnwerpers springen aan op het moment dat we dichterbij de garage komen, maar dat valt niemand op. Althans, er reageert niemand. In de schuur staan negen fietsen. Geen van de tweewielers staat op slot. Verder hangt er een fietsendrager aan de muur en ligt er gereedschap. Op de oprit naar de garage staat een gesloten aanhanger die ook niet beveiligd is en dus zo aan een auto gehaakt kan worden. Een van de bewoonsters van het pand staat de wijkagent te woord. Ze lijkt niet goed te weten wat ze moet zeggen. Het enige dat ze weet is dat haar zusje net is thuisgekomen, die zal de deur waarschijnlijk niet hebben afgesloten.

WONING BINNEN

In Harskamp is het van hetzelfde laken een pak. Lunterse wijkagent Ilco de Ruijter meldt zich zelfs in een woning. ,,De bewoonster van een vrijstaande woning in Harskamp zit in de woonkamer op de bank de krant te lezen. Samen met een lid van de buurtwacht uit Harskamp loop ik het erf van die woning op. Ineens schiet er een felle beveiligingslamp aan en staan wij vol in het licht. De bewoonster, die alleen naar rechts hoeft te kijken om ons te zien, leest rustig verder in haar krant. Ik loop samen met de buurtwachter verder het erf op en voel aan een schuurdeur aan de achterzijde van de woning. De deur zit niet op slot en we lopen de schuur in. Er staan meerdere fietsen, waaronder electrische, die niet op slot staan. We halen alle fietssleutels uit de fietsen en verlaten de schuur weer. Flits, daar gaat de beveiligingslamp weer aan. De bewoonster heeft nog steeds niets in de gaten. Ik voel of de deur van de bijkeuken open is, en ja hoor. We lopen rustig naar binnen. Vervolgens maak ik weer een deur open en staan we in de keuken van de woning. Rustig lopen we richting de woonkamer. Op het moment dat we tussen de keuken en de woonkamer staan, maak ik mezelf bekend. Ik geef aan dat ik de fietssleutels kom brengen welke ik net uit de fiets heb gehaald. De bewoonster zegt dat ze niets in de gaten heeft gehad en zelfs de beveiligingslamp niet aan heeft zien gaan. 'De deuren staan overdag altijd open' zegt ze nog. De bewoonster waardeert onze actie enorm en roept dat ze vanaf nu de deuren op slot draait, ook als de kinderen nog niet thuis zijn. Ik ben nu doorgelopen en heb mezelf uiteraard rustig bekend gemaakt. Maar je ziet dus met hoeveel gemak je een huis binnenloopt'', concludeert De Ruijter.

JAS VAN EEN KAPSTOK

Agent René biedt de eigenaar van een woning zelfs zijn eigen jas aan. De politieman kan zichzelf eenvoudig toegang tot een woning verschaffen. Aan de kapstok hangt een jas vol met waardevolle bezittingen. Weer buiten gekomen belt de politieman aan. ,,Goedenavond mijnheer, doet u even een jas aan, het is koud buiten.'' Het gezicht van de bewoner spreekt boekdelen, de uitleg volgt. Wijkagent Bart Bosman is ondertussen tijdens zijn rondje een mooie tuinset rijker, een aantal fietsen, een duur motorpak en als hij had gewild zelfs een mooie motor.

Om 21.00 uur hebben wij ons gedeelte van de wijk gehad. De 'opbrengst' is groot. ,,We konden zo voor een paar duizend euro stelen'', kijkt Sander Veldhuizen terug. ,,Mensen wanen zich veilig in hun eigen omgeving. Ze denken veelal dat dit soort zaken bij hen niet zal gebeuren. Maar helaas is de praktijk anders. We hopen met deze actie in ieder geval weer een grote groep mensen wakker te hebben geschud'', besluit de wijkagent.

,,Mensen wanen zich veilig''

Mag ik uw publicatie verzorgen?

Neem gerust contact op.