logo

Wijkagent Bart Bosman ‘Over de vloer’

‘Een goeie diender wordt niet nat’

Terwijl de dag veranderde in de vroege avond, het donker licht verdrong, de avondkou het won van de zachte dagtemperatuur en de regen met bakken neerkwam op het Lunterse landschap, hielden twee wijkagenten een oud politie grapje in ere; ‘een goeie diender wordt niet nat’. Bart Bosman en Ilco de Ruijter deden een oproepje via hun instagram account; bij wie zijn wij woensdag welkom om onze avondmaaltijd op te eten. Eten nemen we zelf mee, alleen bestek en het gebruik van een magnetron is gewenst’.

Door: Ted Walker

Het aantal reacties dat de mannen binnen een uur kregen, was groot. ,,Ik geloof dat we tussen de 40 en de 50 aanbiedingen kregen. Heel gaaf’’, vertelt Bart Bosman met wie Edestad.nl de betreffende woensdagavond mee mocht. ,,Waarom we dit doen? Omdat we graag dichtbij de inwoners van Lunteren staan, bedenken we dit soort activiteiten waarmee we de de afstand verkleinen en we ons nog beter laten kennen. Het is van groot belang dat de Lunteranen weten wie we zijn en hoe (makkelijk) ze ons kunnen bereiken als er iets aan de hand is. We wilden eerst samen naar één gezin gaan, maar gezien het aantal aanmeldingen hebben we ons opgesplitst’’, vertelde Bart.

Goed volk
Bosman werd onder andere uitgenodigd door de familie Teunissen. Om kwart over vijf belde de wijkagent aan op de Berkhofweg. Terwijl moeder Marleen stamppot klaar stond te maken in de keuken deed zoon Nils het bovenste gedeelte van de voordeur open. Niet zijn hoofd was al eerste zichtbaar, maar die van Petrol, de enthousiaste hond van de familie. Toen Nils zag dat er goed volk aan de deur stond, ging ook de onderkant van de deur open en kon ‘Over de vloer’ deel 1 seizoen 1 officieel beginnen.

Nattigheid
Terwijl Petrol een klein spoortje van plas achterliet kwam Marleen de keuken uit. Bij de aanblik van het spoortje nat, was ze al voorbereid met de mop in de hand om dit schoon te maken al te pakken. ,,Dat gebeurt wel vaker’’, lichtte ze toe. In het voorbijkomen met de mop gaf ze Bart een hand. ,,Hoi, ik ben Marleen. De hond is in het verleden mishandeld. Op dit soort momenten kan het hem wel eens teveel worden. Zo, schoon. Nils, wil jij het ijs dat Bart heeft meegenomen even aan papa geven?’’, ging ze in één adem verder. Op zich is de Benjamin des huizes daar niets te beroerd voor, maar hij voelt nattigheid. Letterlijk. ,,O, heeft hij jou ook te pakken gehad?’’, reageerde zijn moeder terwijl ze naar zijn sokken kijkt. ,,Ok, jij gaat even schone sokken aan doen en stuur je broer even naar beneden, dan kan hij het ijs even aan papa geven, hij is in de schuur.’’ De toon van een gezellig ondernemersgezin was in de eerste twee minuten gezet. Hier maakt niemand zich snel druk, kan ‘alles’ en is iedereen welkom.

Verwachting
Toen vader Martin binnenkwam, was de tafel gedekt en stond er een grote pan zuurkool op tafel en een bord met heerlijk ruikende rookworst. De salade die de wijkagent heeft meegenomen kon de koelkast in voor de avonddienst van donderdag, want het gezin had er rekening mee gehouden dat hij een stevige warme hap meeprikt. Tijdens het eten viel het geen moment stil. Van voetbal tot meer wijk-gerelateerde zaken, er kwam van alles over tafel. ,,Dit was precies waarom Ilco en ik bedachten om te gaan eten bij mensen’’, reageerde Bosman na het eten op de vraag of zijn verwachting is uitgekomen. ,,Door bij mensen aan te schuiven begeven we ons letterlijk onder de inwoners van Lunteren. Ik heb heerlijk gegeten en ben een schuil-adresje rijker. We gaan dit in de toekomst zeker vaker doen’’, vertelde hij met een knipoog. 

Waar Lunteren goed in is
Op de vraag wat de verwachting was van moeder Marleen en of die is uitgekomen kwam een warm antwoord. ,,Ik verwachtte gewoon gezelligheid. Leuk, iemand die komt eten. En of dat nou iemand van de politie is of de verkopers die Martin laatst naar binnen haalde en een biertje gaf omdat het regende; ik vind het altijd gezellig. Alhoewel ik toen net van mijn werk binnenkwam en zei; wat is dit nu weer, maargoed’’, vertelde ze lachend. ,,Ik denk ook dat dit iets is waar we in Lunteren ook echt goed in zijn. Doe maar gewoon, blijf jezelf en iedereen met goede bedoelingen is welkom’’, zei Marleen Teunissen tot besluit.

Klik op de foto voor een vergroting 

,,Daar zijn we in Lunteren goed in''

Mag ik uw publicatie verzorgen?

Neem gerust contact op.